Hyvä uni vireyden vahtina – Vantaan Unipäivät 9.–10.10.2024
Nukuitko huonosti?
Vuoden 2024 Unipäivien teema on “Hyvä uni vireyden vahtina”. Suomessa uniongelmat tai -häiriöt koskettavat eri ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä (3,5 miljoonaa). Uniongelmat ja -häiriöt liittyvät myös moniin sairauksiin tai arjen tuomiin haasteisiin.
Vantaan Unipäivät 2024 ovat kaikille avoin maksuton yleisötapahtuma, joka Kansalaistoiminnan keskus Leinikin tiloissa 9.–10.10. 2024 ja jonka asiantuntijaluentoja voi seurata myös etäyhteydellä. Unipäivillä on mahdollisuus tutustua uniterveyteen liittyviin tuotteisiin ja tarjolla on myös mahdollisuus mittauttaa verenpainetta ja sokeriarvoja maksuttomasti. Tapahtuman luennot alkavat tasatunnein klo 12–18. Tapahtumassa on maksuton kahvi- ja teetarjoilu.
Voit seurata luentoja myös etänä Teamsin kautta: https://bit.ly/unip%C3%A4iv%C3%A4t2024
Vuoden 2024 Unipäivien yhteistyökumppaneina toimivat Vantaan Uniyhdistys ry, Elämän laatu ry ja Hyvät Tuulet ry.
Ohjelma
Keskiviikko 9.10
11.00 Ovet auki, tutustumista tuotteisiin, mittauspisteet avoinna
12.00 Hannu Jukonen, Vantaan Uniyhdistys ry: Avaus &”Unitupa” -vertaistukiryhmän esittely
13.00 Pihla Vuorenmaa, perheohjaaja VaKe – Lapsiperheiden varhaisentuen yksikkö/neuvolan perheohjaus: Vauvan ja pienen lapsen uneen vaikuttavia asioita sekä erilaisia unikoulumenetelmiä
14.00 ”Uniapneakiskohoidon suosio kasvaa”,
Myyntipäällikkö Tuula Haaramo SomnoMed Finland Oy, https://somnomed.com/fi/patients/effective-cpap-alternative/
15.00 Kahvitauko, mittauspisteet auki
16.00 Sonja Ovaskainen, Elämänlaatu ry: Apua ja tukea huolien hallintaan
17.00 Fysioterapeutti Susanna Viitasaari, TEMPUR:
Kuluttajatutkimus 2024: Tempur-patjojen omistajat raportoivat rauhallisesta unesta ja paremmasta päiväaikaisesta vireydestä! www.tempur.fi
18.00
19.00 Tilaisuus päättyy
Torstai 10.10
11.00 Ovet auki ja tutustumista tuotteisiin, mittauspisteet avoinna
12.00 Hannu Jukonen, Vantaan Uniyhdistys ry: ”Unitupa” -vertaistukiryhmä
13.00 Fysioterapeutti Susanna Viitasaari, TEMPUR,Kuluttajatutkimus 2024: Tempur-patjojen omistajat raportoivat rauhallisesta unesta ja paremmasta päiväaikaisesta vireydestä! www.tempur.fi
14.00 Susan Pihl: http://www.susanpihl.fi/ Unettomuuden lääkkeettömän hoidon uudet ulottuvuudet: Hyväksymis- ja omistautumisterapia (HOT), kognitiivinen hypnoterapia ja myötätunto.
15.00 Kahvitauko, mittauspisteet auki
16.00 Päivi Saarijärvi, www.vitalgo.fi : Unen ja valveen liitto – vireystila tasapainoon
17.00 Tiina Herttuainen, Elämänlaatu ry, Huolet hallintaan-hanke: Erilaisia harjoituksia rauhoittumiseen, www.elary.fi
18.00 Jaana Hautala, www.oivaltamaan.fi: Mielen kuorma yhdistettynä uneen
19.00 Tilaisuus päättyy
Tutustu asiantuntijavieraisiimme, joita ovat mm.
Jaana Hautala
Olen inhimillisen elämän rakentaja, puhuja ja tietokirjailija. Viimeiset 15 vuotta valmennukseni, työpajani ja luentoni ovat innostaneet ja oivalluttaneet sekä jättäneet vahvan läsnäolon ja luottamuksen jälkeensä.
Intohimojani ovat psyykkinen hyvinvointi, henkinen suorituskyky, ajattelu- ja tunnetaidot sekä viisas vuorovaikutus ja johtaminen alati muuttuvassa ympäristössä.
Lisätietoa: www.oivaltamaan.fi.
Aiheeni tänään: Mielen kuorma yhdistettynä uneen
”Mieli eli ajatukset ja tunteet vaikuttavat valtavasti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä palautumiseen. Kun opimme tunnistamaan ja omaa mielen sisäistä tarinaamme sekä uskomuksiamme, voimme suunnata mielen tarinaa uudelleen sekä muokata sitä itsemyötätuntoisemmaksi. Mielen harjoituksille voimme myös rauhoittaa hermostoamme sekä vähentää aivojen liiallista aktiivisuutta, joka on yhteydessä nukahtamiseen sekä yölliseen heräämiseen.
Keho ja mieli toimivatkin vahvassa yhteistyössä. Mieli voi rentouttaa tai kuormittaa kehoa ja yhtä lailla keho voi rentouttaa tai kuormittaa mieltä. Nykytutkimusten valossa tiedämme jo, että kehon fyysinen ja psyykkinen puoli ovat jatkuvasti vuorovaikutuksessa keskenään. Tuon iltaan uutta tutkittua tietoa, sekä kokeilemme muutamia konkreettisia mielen ja kehon työkaluja sekä erilaisia rentoutusharjoituksia, joilla voimme vaikuttaa jatkossa unen laatuumme.”
Susan Pihl
Susan Pihl on asiantuntijatason CBTi-unettomuusterapeutti ja unipolygrafiateknologi. Hänellä on lähes 40 vuoden kokemus unen tutkimuksista ja hoidoista. Susanilla on tutkinto logoterapiassa. Hän on suorittanut kognitiivisen psykoterapian laajan opintokokonaisuuden, saanut koulutuksen tietoisuustaitopohjaisesta kognitiivisesta lyhytterapiasta ja kognitiivisesta hypnoterapiasta. Susan on kokenut luennoitsija ja kouluttaja. Hän pitää esitelmiä ja antaa koulutusta unesta, unihäiriöistä ja niiden hoitamisesta sekä suurelle yleisölle että terveydenhuollon ammattilaisille.
Lisätietoja: www.susanpihl.fi
Päivi Saarijärvi, yrittäjä, FRM-vireysvalmentaja
”Unen ja valveen liitto – vireystila tasapainoon”
Uni ja päivittäinen palautuminen kuuluvat väsymyksen hallinnan perustekijöihin. Vitalgon perustajalla ja kouluttajalla Päivi Saarijärvellä on pitkän linjan kokemus unitieteen kehityksestä ja sovelluksista. Hän on kirjoittanut ja luennoinut unesta, vireydestä, nukkumisergonomiasta ja väsymyksen hallinnan keinoista vuosien ajan. Paremman unen puolesta hän vaikuttaa myös Uniliiton hallituksessa ja Suomen Unettomat ry puheenjohtajana. Päivi on kirjoittanut kirjan ”Väsymys työelämässä – riskit ja hallinta”.